VDL Financieel Advies

voor een zorgloze financiële toekomst Wij werken met (nagenoeg) uitsluitend rechtstreekse aanstellingen.

 Wij zorgen ervoor dat we direct toegang hebben tot de beste aanbieders in de markt. 

In uitzonderlijke gevallen maken we gebruik van indirecte kanalen, want we willen wel het allerbeste voor u
Hypotheek 2021: de belangrijkste veranderingen op een rij

Zoals elk jaar verandert er ook in 2021 weer het nodige aan de hypotheekregels. De belangrijkste hebben we in dit artikel voor je verzameld.

1. NHG-grens omhoog naar € 325.000

 

De zogenoemde kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat verder omhoog. Nu mag de hypotheek nog maximaal € 310.000 zijn om voor NHG in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2021 is dat € 325.000. Tref je extra energiebesparende voorzieningen, dan kun je zelfs een NHG-hypotheek tot € 344.500 afsluiten.

 

Het grote voordeel van een NHG-hypotheek is dat je een lagere rente betaalt. Dat kan wel tot 0,6% schelen. Je moet wel eenmalig een premie van 0,7% van de totale hypotheek betalen. Maar die verdien je snel terug.

 

2. Tweede inkomen telt voor 90% mee

 

Vanaf 1 januari 2021 telt het tweede inkomen voor 90% mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Nu is dat nog 80%. Dat betekent niet automatisch dat tweeverdieners meer mogen lenen. Hoeveel je in 2021 mag lenen, hangt namelijk ook nog af van de nieuwe woonquotes van het Nibud. Hierin staat welk percentage van je inkomen je mag gebruiken voor de hypotheek.

 

3. Studieschuld telt minder zwaar

 

Goed nieuws voor ex-studenten met een studieschuld. Die weegt volgend jaar namelijk minder zwaar mee. Nu geldt nog een vast percentage, vanaf 2021 rekent de bank met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Dat is gunstig, omdat de rente al langere tijd historisch laag is. Daardoor kun je meer lenen voor je huis.

4. Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

 

Vanaf 2021 hoeven huizenkopers onder de 35 waarschijnlijk eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen voor woningen tot € 400.000. Nu ben je nog 2% belasting kwijt als je een bestaande woning koopt. Op een huis van € 300.000 scheelt dat dus € 6.000. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel instemmen met dit voorstel.

 

5. Maximale aftrek omlaag

 

De hypotheekrente die je betaalt, mag je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen. Daardoor hoef je minder aan de fiscus te betalen. Verdien je meer dan € 68.507 bruto per jaar? Dan mag je volgend jaar minder hypotheekrente aftrekken. Nu is het maximale aftrekpercentage nog 46%, in 2021 is dat nog maar 43%.

 

6. ‘Coronatoets’ voor ondernemers en zzp’ers

 

Heb je een bedrijf of ben je zzp’er en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is de kans groot dat je een ‘coronatoets’ moet invullen. Dat geldt in elk geval als je kiest voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie.

 

Als ondernemer of zzp’er moet je antwoord geven op de vraag of jouw bedrijf financieel wordt getroffen door de coronacrisis. Is het antwoord nee, dan moet je uitleggen waarom niet. Is het antwoord ja, dan moet je meer vragen beantwoorden. oversluiten hypotheek zorgt voor record aanvragen                           

Het oversluiten van de hypotheek blijft populair, met een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. ook de verbouwingsdrang is duidelijk terug te zien. kopers doen het iets rustiger aan in de huidige markt.

  op de hypotheek markt zit de vaart er nog steeds goed in. in het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal geregistreerde aanvragen maar liefst 40% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Vooral huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten veroorzaken de groei . 

Ook het afsluiten van een tweede hypotheek is onverminderd populair. 

piek oversluiten hypotheek                                                                        

 Veel huiseigenaren zien de huidige lage hypotheekrente als een kans om de maandlasten te verlagen. 

In vergelijking met vorig jaar is het aantal mensen die oversluiten verdubbeld.  

Met namen het oversluiten van hypotheken zonder nationale hypotheek garantie (NHG) is in trek.  

Ook  nam het gemiddelde bedrag dat is overgesloten toe.

Meer verbouwd met minder geld                                                                                              

  in de afgelopen maanden was het topdrukte bij veel bouwmarkten, hoveniers en bedrijven in bijvoorbeeld zonwering. 

De drang om te klussen en verbouwen zien we duidelijk terug in de hypotheekcijfers. 

Het aantal afgesloten tweede hypotheken nam toe naar 17.000, een stijging van 60% ten opzichte van het tweede kwartaal 2019.

Het hypotheekbedrag bleef met gemiddeld € 50.000 nagenoeg gelijk. 

Wel werd er met een min van 45,6% fors minder eigen geld ingelegd. 

De exacte reden hiervoor is niet onderzocht , al kan hier onzekerheid rond de corona crisis een rol spelen.

Woningkopers iets minder actief                                                                                                 

 Tot nu hebben we heet vooral gehad over mensen die al een huis hebben. 

Hoe zit het met de kopers?

Die waren in het tweede kwartaal goed voor 79.229 hypotheekaanvragen. 

Dit is 14,9% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

Hiermee lijkt de groei iets af te vlakken ten opzichte ven eerder dit jaar. 

In lijn met de prijsstijgingen van woningen nam ook het gemiddelde hypotheekbedrag toe.

Gemiddeld werd er €310.000 geleend, bij een gemiddelde woningwaarde van € 378.000 de grootste stijging van hypotheekaanvragen is voor rekening van de nieuwbouwwoning, met een plus van 37%. deze groep leende gemiddeld €494.000 (+4,5%) om woningen te kopen ter waarde van €613.000. 

Denkbaar is dat de toename komt door een versnelling van de verkoop, na een tijd van gedwongen corona-stilstand. 

Veel huiseigenaren hebben de luxe overwaarde, waarmee ze de nieuwbouwwoning deels financieren 

Wanneer loopt jouw aflossingsvrije hypotheek af?

Heb jij een – deels – aflossingsvrije hypotheek? Dan bestaat de kans dat jouw hypotheekverstrekker eerdaags contact met je opneemt. Zeker als die vindt dat je het risico loopt om in de problemen te komen. Dat moet namelijk van Wopke Hoekstra, de minister van Financiën.
Er zijn nog best veel aflossingsvrije hypotheken in Nederland. In financiële zin gaat het om ongeveer de helft van al het uitgeleende hypotheekgeld. En hoewel er in de afgelopen jaren meer hypotheken zijn afgesloten waarbij je wel tijdens de looptijd aflost, kiezen veel mensen nog altijd voor een aflossingsvrije hypotheek.

Verwarrend

Eigenlijk is de term ‘aflossingsvrije hypotheek’ verwarrend. Want hoewel je gedurende de looptijd ervan niet aflost, wil de bank aan het einde van de rit natuurlijk wel geld zien. Als dat allemaal in stenen zit, zul je dus een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. En dat is niet altijd mogelijk.

Eind 2019 waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) er al voor dat veel aflossingsvrije hypotheken rond 2035 aflopen. Voor een flink aantal huiseigenaren valt dit samen met hun pensionering en het verlies van het recht op hypotheekrenteaftrek. Daardoor hebben ze vaak minder inkomen én hogere woonlasten. In zo’n situatie kan het lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Hoe eerder, hoe beter

Gelukkig zijn lang niet alle aflossingsvrije hypotheken problematisch. Wat de minister vooral belangrijk vindt, is dat je een bewuste keuze maakt over jouw aflossingsvrije hypotheek.

Mogelijk betekent dit dat je actie moet ondernemen. Bijvoorbeeld door ‘m over te sluiten naar een hypotheek waarbij je wel aflost. Of door nu alvast een deel af te lossen. Maar pas op: als je al je spaargeld in stenen stopt, heb je geen reservepotje meer om financiële tegenslagen mee op te vangen.

Alle mogelijkheden op een rij

Hoe eerder je weet waar je precies staat, hoe meer tijd je hebt om maatregelen te treffen. Daarom is het slim om weer eens in kaart te brengen hoe je ervoor staat. Wat betekent het stuk ‘aflossingsvrij’ voor jouw hypotheek en de betaalbaarheid ervan. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag bij het maken van een analyse, duid ik de gevolgen voor de toekomst en zet ik alle mogelijkheden die je hebt voor je op een rij.


Bij vragen neem gerust contact op : 

Fons van de Langenberg

073-6897256 / 06-52841877
E mail: info@vdl-finadvies.nl